Despre Noi

DESCOPERĂ CULTURA ŞI ISTORIA EVREILOR

Cine suntem?

Suntem Asociaţia de Tineret Green Team, înfiinţată în anul 2011 în judeţul Tulcea, activand in prezent şi in judeţul Galaţi, România. Ȋn afara activităţilor pe care le desfăşurăm în vederea protecţiei mediului, începând cu anul 2016, ONG-ul nostru activează şi în domeniul culturii, educaţiei şi instruirii tinerilor români, propunându-şi expunerea acestora la cultura diverselor minorităţi de pe teritoriul ţării. Scopul nostru este în primul rând cultivarea unei atitudini tolerante, lipsite de xenofobie şi rasism, combaterea prin cunoaştere şi informare a unui discurs al urii.

Despre Proiect

Proiectul ,,Descoperă cultura şi istoria evreilor” doreşte promovarea valorilor minorităţii evreieşti şi readucerea lor în discuţie, pentru ca tinerii români să îşi creioneze o imagine mai amplă şi mai complexă asupra realităţii istorice şi asupra modului în care majoritatea etnică se raportează la minorităţi şi invers. Deşi prezenţa evreilor pe teritoriul României în istoria modernă a scăzut dramatic din 1930 (451 892 persoane), până la recensământul din 2011 (3 271 persoane), moştenirea culturală a acestei minorităţi şi impactul ei în societatea românească rămân vii şi de netăgăduit.

Ne dorim aşadar crearea unei platforme de interacţiune şi dialog pentru tinerii elevi, studenţi, precum şi pentru publicul neiniţiat, dar dornic de informare.

Invităm aici tinerii elevi , studenţi, masteranzi sau doctoranzi să publice articole, eseuri , recenzii de carte, interviuri cu evrei notabili ori oameni simpli sau lucrări de cercetare pe teme care vizează:

  • istoria evreilor

  • cultura şi civilizaţia iudaică

  • limba ebraică, etc.

Lucrările urmează a fi ridicate pe această platforma  online şi cu scopul de a cultiva interesul tinerilor pentru această linie de studiu, implicit îndreptându-le atenţia către Facultăţile de Litere sau Istorie din ţară cu specializarea ,,Studii iudaice” sau ,,Istoria evreilor” :

  • Bucureşti: Facultatea de limbi şi literaturi străine, Universitatea din Bucureşti, Program de licenţă – Studii Iudaice; Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, Program de masterat – Cultură şi civilizaţie ebraică.

  • Cluj-Napoca: Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Program de licenţă – Limba Ebraică şi Studii Iudaice; Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Program de masterat –Studii iudaice.

  • Iaşi: Facultatea de Istorie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Program de masterat –Istoria Evreilor şi Ebraistică.

Ȋn concluzie, dacă doriţi să faceţi parte din proiectul ,,Descoperă Cultura şi Istoria Evreilor”, puteţi contribui cu lucrările proprii trimiţându-le pe adresa contributii@greenteam-ong.ro . Vă recomandăm să citiţi şi ghidul pentru autori aici.

Pentru feedback, întrebări sau sugestii aşteptăm să ne contactaţi.

 

Dedicăm acest proiect memoriei domnului David Bar-Ad, lector vizitator la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, căruia îi mulţumim pentru învăţătura eternă.